MayakalenderSm

Svenska Historiska Föreningens kalendarium tar upp information av allmänt intresse för svensk historievetenskap. Informationen uppdateras löpande genom webbredaktionens försorg. Svenska Historiska Föreningen ansvarar ej för informationens tillförlitlighet.

För att ge förslag på händelser att publicera i kalendariet, vänligen kontakta föreningens Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Föreningen förbehåller sig rätten att redigera informationen före publicering.

Kalendarium 2021

29 april Sista datum att skicka in förslag till Historisk tidskrifts temanummer 2022 om Empiri.
För mer information, se inbjudan till skribenter.
1 juni Svenska Historiska Föreningens årsmöte 2021
Föreningens medlemmar hälsas välkomna till årsmötet 2021, som hålls via zoom. För mer information, se kallelsen. Möteslänk erhålls genom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast kl. 12:00 den 1 juni.
Tid: 17:00
22-25 juni
ENIUGH Congress
Den sjätte congressen för Eniugh (European Network in Universal and Global History skulle hållts i Åbo men har på grund av covid 19-pandemin ställts om till digitalt format.
21-28 augusti
Världshistorikerkongressen i Poznán
OBS! Kongressen har flyttats till den 21-27 augusti 2022
För mer information, se kongressens hemsida.

21 september Föreläsning (via Zoom): Nationella forskarskolans jubileumsförläsningar:
Glenda Sluga: Women in the History of International Thinking
För mer information och registrering, se Forskarskolans hemsida.
23 september Nytt nationellt seminarium i Zoom om historieundervisning i högskolan
Hösten 2021 startar ett nationellt seminarium i Zoom för historiker som är intresserade av att diskutera och utveckla historieundervisningen i högskolan.

24 september Disputation i ekonomisk historia, Lunds universitet
Emrah Gülsunar: The State, Parliamentary Legislation and Economic Policy during the Structural Transformation of British Economy, 1700-1850
För mer information, se Ekonomisk-historiska institutionens vid Lunds universitets hemsida.

1 oktober Disputation i historia, Södertörns högskola
Patrik Höglund: Skeppssamhället: Rang, roller och status på örlogsskepp under 1600-talet
För mer information, se Diva.

7-9 oktober Fjortonde Svenska ekonomisk-historiska mötet i Göteborg
  För mer information, se mötets hemsida.

22 oktober Disputation i historia, Uppsala universitet
  John Edman Ansell: Maktens tal och talets makt: Kunglig maktlegitimering i Erik XIV:s och Johan III:s tid
  För mer information, se Historiska institutionens vid Uppsala universitet kalendarium.

22 oktober Seminarium, Sveriges kvinno- och genushistoriker
  Kvinnor 2021? Diskussion om Historisk tidskrifts temanummer om kvinnor.
  För mer information, se Skogh:s Facebook-sida

25 oktober Sista ansökningsdag för uppdraget som svensk redaktör för Scandinavian Journal of History
  För mer information, se annonsen.

27-28 oktober Nionde svenska arbetarhistorikermötet, Helsingborg
  Mer information kommer senare.

28 oktober Föreläsning (via Zoom): Nationella forskarskolans jubileumsförläsningar:
  Carl Wennerlind: The History of Scarcity: Economy and Nature in the Age of Capitalism
  För mer information och registrering, se Forskarskolans hemsida.

9-10 november Mimers forskarkonferens 2021, Linköping: Tema kulturarv och folkbildning
  För mer information, se Linköpings universitets webbplats.

11 november Föreläsning (via Zoom): Nationella forskarskolans jubileumsförläsningar:
  Silke Schwandt: Digital History in a Medieval Context

3 december Disputation i historia, Lunds universitet
  Fredrika Larsson: Conflict in Colours - a comparative study of republican and loyalist murals in Belfast
  För mer information, se HT-fakultetens vid Lunds universitet kalendarium.

14 december Föreläsning (via Zoom): Nationella forskarskolans jubileumsförläsningar:
  David Clayton: How to Mitigate an Environmental Crisis: Water Shortages in Hong Kong, 1963-64

17 december Disputation i historia, Malmö universitetet
Per Gunnemyr: Den fjärde kvadratens dilemma – Kunskapsbedömning i en föränderlig historiekultur

Kalendarium 2022

15 januari Sista dag att lämna in förslag till Nordiska Historikermötet i Göteborg (8-11 augusti 2022)
  För mer information, se call for papers för Nordiska Historikermötet.

27 januari Föreläsning (via Zoom): Nationella forskarskolans jubileumsförläsningar:
  Tara Zahra: Anti-globalism and Deglobalization in Interwar Europe
  För mer information och registrering, se Forskarskolans hemsida.

15 april Sista dag att lämna in förslag till European Social Science History Conference i Göteborg (12-15 april 2023)
  För mer information, se ESSHC:s hemsida.

8-11 augusti
Nordiska Historikermötet i Göteborg
  Det trettionde Nordiska Historikermötet planerades ursprungligen att hållas under 2021 men har senarelagts till augusti 2022.
  För mer information, se mötets hemsida.

21-27 augusti
Världshistorikerkongressen i Poznán
  Det tjugotredje Världshistorikerkongressen planerades ursprungligen att hållas under 2020 men har senarelagts till augusti 2022.

30 september - De Svenska Historiedagarna i Uppsala
2 oktober De Svenska Historiedagarna i Uppsala planerades ursprungligen att hållas under hösten 2021 men har skjutits upp till hösten 2022.
  För mer information, se De Svenska Historiedagarnas hemsida

Kalendarium 2023

12-15 april European Social Science History Conference i Göteborg
  För mer information, se ESSHC:s hemsida.

juni (prel.)
Svenska historikermötet i Umeå