Svenska Historiska Föreningens blogg
- Kontaktinformation
Av vilka skäl och under vilka förutsättningar kunde kvinnor resa och flytta under senmedeltiden? I ett nytt postdokprojekt under titeln “Women’s Mobility and Migration Patterns in the Baltic Sea Region, 1360-1560" studeras kvinnors mobilitet och migration i Östersjöområdet. Stora delar av den forskning som studerat mobilitet kopplad till handel under medeltiden har beskrivit en manlig värld av resande med stationära kvinnor som väntade på männen i hemstäderna. Samtidigt visar nyare forskning att kvinnor var aktiva aktörer inom många verksamhetsfält som tidigare beskrivits som manliga, och studier från andra delar av Europa pekar på att kvinnor rest och flyttat på egen hand i större utsträckning än man tidigare förmodat.
- Kontaktinformation
I avhandlingen Från nationell folkgemenskap till europeisk kulturgemenskap: En ideologianalytisk studie av Per Engdahl 1930–1968 har Mikael Rahm undersökt den svenska politiska tänkaren Per Engdahls ideologi. Engdahl formulerade en unik svensk form av fascism under mellankrigstiden, och kom efter krigsslutet 1945 att omformulera och utveckla denna ideologi till en form av europeisk nyfascism.
- Kontaktinformation
Historiskt återskapande och det digitala – hur hänger de ihop? Frågan var utgångspunkten för en preliminär studie med målet att undersöka huruvida reenactors tillämpar digitala metoder och i så fall varför. I fokus var eventuella spänningar mellan då och nu i återskapandet av ett historiskt förflutet i en digitaliserad samtid. Det är svårt att skilja nästan oreflekterade dagliga användningar (och beroenden) av digitala verktyg från återskapande av det förflutna genom praktiska, “analoga” praktiker.
- Kontaktinformation
Under andra världskriget beslagtog nazisterna systematiskt judiska tillgångar, däribland konst, böcker och antikviteter. Många av dessa föremål tappade sina ursprungliga ägarspår – så kallad proveniens – och hamnade istället i privata och offentliga samlingar runt om i världen. Trots att frågan om nazisternas stölder av kulturföremål fått viss uppmärksamhet i Sverige visar en rapport från Riksantikvarieämbetet (2020) att svenska museer fortfarande saknar tillräckliga resurser och kunskap för att utreda om det finns sådana föremål i samlingarna. I studien Plundrad proveniens: metodutveckling för identifiering av stulna böcker undersöker Avigail Rotbain hur ett internationellt forskningsläge kan tillämpas för en svensk kontext och bidra till att utveckla metoder för att identifiera stulna böcker.
- Kontaktinformation
I oktober sammanträdde generalförsamlingen för världshistorikerorganisationen CISH i Tokyo. Gunlög Fur, professor i historia vid Linnéuniversitet och ledamot av CISH-styrelsen, var på plats i den japanska huvudstaden. Här berättar hon om mötet.