2026 års temanummer av Historisk tidskrift har temat Medeltiden.
Medeltiden får ofta representera en motbild till det moderna. Samtidigt har forskningen spårat många samhällsfenomens ursprung till perioden. Medeltiden har också uppfattats som präglad av sega strukturer, men diskuteras på samma gång som högst föränderlig. Tolkningarna varierar beroende på perspektiv och frågeställningar.
I dag är historiker inte lika fokuserade vid det evolutionära synsättet där medeltiden
betraktas som ett förstadium till det moderna. Kulturhistoriska perspektiv har fått ett större genomslag. Detta har inneburit en strävan efter att behandla perioden på dess egna premisser. Teknologin och digitaliseringen har därtill öppnat upp för helt nya möjligheter att tillgängliggöra olika typer av källmaterial, såväl skriftliga som materiella.
Den nordiska medeltidsforskningen har blivit mer interdisciplinär och inriktad på internationella publikationer. Det har för svenskt vidkommande inneburit att debatter som rör forskningsfrågor om medeltid nästan helt lyser med sin frånvaro inom det svenska historikerfältet. Detta skiljer sig från övriga Norden där det fortfarande existerar en livaktig debatt mellan medeltidsforskare även på de skandinaviska språken. I Historisk tidskrifts temanummer årgång 2026 avser vi att råda bot på detta genom att inbjuda till en bred diskussion om perspektiv på medeltiden.
Till tema medeltid efterlyser vi bidrag som exempelvis diskuterar:
- perspektivförskjutningar inom forskningsfältet
- teorier som bidrar till nytolkningar eller nya problemområden
- metoder som utvinner ny kunskap från olika typer av källmaterial
- komparativa perspektiv i rum eller longitudinellt över tid
- digitaliseringens möjligheter för metodutveckling och interdisciplinära arbetssätt
- globala perspektiv
- medeltidsforskningens samtidsrelevans
Till Historisk tidskrifts temanummer årgång 2026 välkomnas utöver vetenskapliga artiklar även texter i form av essäer, översikter, idé- och debattinlägg. Abstracts på något av de skandinaviska språken (max 300 ord) skickas senast den 24 april 2025 till gästredaktörerna Lars Hermanson och Sara Ellis-Nilsson (Lars.Hermanson@history.gu.se, sara.ellisnilsson@lnu.se)
Klicka här för att ladda ner Call for Papers som pdf.